Opava zdravé město
Opava

Městské sady – regenerace

Stav projektu:
Plány: /
Indikátory:
Realizace: 04/2013 – 07/2013
Registrační číslo projektu: CZ.1.10/3.1.00/04.01419
Poskytovatel dotace:
Zhotovitel: STRABAG a.s.
Celkové náklady projektu: 31.700.000,00 Kč
Celková výše dotace: 18.700.000,00 Kč

V rámci tohoto projektu došlo v Městských sadech k regeneraci zpevněných ploch a doplnění o další síť komunikací pro pěší a cyklisty. Podél Městského náhonu byl vybudován mlatový chodník, v prostoru vodních ploch byly některé asfaltové chodníky převedeny do mlatu tak, aby byl podtržen přírodní charakter prostoru, a byly zpevněny některé pěšiny. V prostoru sadů je navržena víceúčelová rekreační plocha v mlatové úpravě, na kterou je přístup novým kamenným schodištěm.

Rekonstrukcí prošla i svítidla a rozvody veřejného osvětlení (místních komunikací, veřejných prostranství, zeleně, vodních ploch, parkovišť, pěších a cyklistických tras), která zároveň byla nově rozmístěna a doplněna. Nedílnou součástí projektu byla také obnova a doplnění mobiliáře – laviček a odpadkových košů.

Dále bylo upraveno náměstí sv. Trojice, kde došlo k celkovému dopravnímu zklidnění prostoru. Kapacita parkoviště na náměstí sv. Trojice byla zvýšena z původních 130 na 145 stání a navíc přibylo dalších 12 parkovacích stání na ulici Jaselská. Vybudována byla také síť nových chodníků. V prostoru před tenisovým a kynologickým areálem došlo k vymezení a rozšíření plochy určené pro parkování. Drobné úpravy jako instalace zábradlí, lávky, upravení čela propustku či rozšíření schodiště byly realizovány na stávajícím objektu Městského náhonu, který skrz sady protéká.

Projekt financovaný z Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko doplnil předcházející projekty zrealizované v lokalitě Městských sadů, které byly zaměřeny na revitalizaci zeleně a vybudování dětských hřišť. Celý prostor tak dostal celistvý ráz a stal se atraktivním místem s kvalitní občanskou vybaveností pro trávení volného času a rekreaci.


Povedlo se

Revitalizace vnitrobloku Vrchní – Rolnická

Podstatou realizace projektu bylo zlepšení a zkvalitnění života obyvatel městské části Opava-Kateřinky, a to prostřednictvím revitalizace vnitrobloku panelové zástavby, který je vymezen ulicí Vrchní, A. Sovy a Rolnická. Původní stav vnitrobloku byl nevyhovující a nepůsobil příjemným a celistvým dojmem. Zpevněné plochy byly rozpraskané a nevhodné pro pohyb osob se sníženou mobilitou, docházelo zde k živelnému odstavování vozidel při parkování, městský mobiliář byl poničen.

Probíhá

ZŠ Otická (zateplení+výměna oken+střecha) včetně velké nástavby

Podstatou projektu je zateplení budovy základní školy na Otické ulici v Opavě, včetně výměny oken, rekonstrukce střechy a kotelny. V rámci projektu je plánována také nástavba nad tělocvičnou, díky které vznikne nová odborná učebna EVVO spolu se zázemím.

Připravujeme

Rozvoj nástrojů komunikace s veřejností a optimalizace strategie veřejné dopravy – město Opava

Tento projekt řeší nevyhovující formu komunikace s veřejností v podobě zastaralých webových stránek. Město sice disponuje webovými stránkami, ty však již po technické stránce nevyhovují trendům moderních technologií, zároveň obsahují celou řadu neaktuálních a zastaralých informací. Z pohledu občana se tak mohou jevit jako nepřehledné a neaktuální.

Back to Top